08.01.2014

De 10 belangrijkste Google Webmaster Hulp video's van 2013

Delen op

Matt Cutts publiceert jaarlijks heel wat video’s met betrekking tot SEO (Search Engine Optimization). Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste filmpjes van het voorbije jaar. De video’s variëren van basiskennis tot zeer geavanceerd en behandelen onderwerpen als inhoud, doorverwijzingen, commentaren, ontwerp, metaomschrijvingen en heel wat meer. Elk van deze filmpjes draagt bij tot een betere score van uw website in de Google zoekmachine. We bespreken drie video’s, de andere zeven vindt u onderaan dit artikel.

1 WAT ZIJN DE TOP 5 SEO-ZAKEN WAAR WEBMASTERS DE MEESTE FOUTEN TEGEN MAKEN?


In deze video legt Matt Cutts uit dat de meeste fouten die door webmasters worden gemaakt, veelal eenvoudig zijn en helemaal niet geavanceerd of gedetailleerd. Deze fouten worden dus het vaakst gemaakt, maar hebben daarom niet altijd de grootste impact op de Google zoekresultaten.

1.1 Website is niet doorzoekbaar

Uw website is moeilijk doorzoekbaar indien hij afgesloten is, indien niet eenvoudig van de ene naar de andere pagina kan worden genavigeerd of indien de belangrijkste inhoud ergens verborgen in een hoekje staat. In deze gevallen zal Google niet in staat zijn uw website te doorzoeken en zal deze niet in de zoekresultaten worden opgenomen.

1.2 Geen correcte zoekwoorden op de pagina's

Zorg dat de correcte zoekwoorden in uw teksten voorkomen. Denk na over welke zoekwoorden uw doelgroep gebruikt om te vinden wat ze zoeken en neem vervolgens deze woorden op in uw teksten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw openingsuren op uw website terug te vinden zijn. Hebt u een restaurant, zorg dan dat uw menukaart op uw website staat.

1.3 Te veel aandacht voor linkbuilding in plaats van boeiende inhoud

(Waardevolle) links naar uw website blijven belangrijk voor de Google zoekmachine, maar zorg dat uw website boeiende inhoud bevat en dat hij deel uitmaakt van een bredere marketingstrategie.

1.4 Metatitle en omschrijving van uw belangrijkste pagina's

De homepagina is een belangrijke (zo niet de belangrijkste) pagina van uw website. Zorg dat de metatitel van uw homepagina correct is ingevuld zodat bezoekers die uw website toevoegen aan hun favorieten, deze later ook op een snelle manier kunnen terugvinden. Daarnaast wordt de metaomschrijving (meestal) getoond in de snippet van de Google zoekresultaten en kan deze bijgevolg bepalend zijn voor het al dan niet doorklikken naar uw website.

1.5 Geen gebruik maken van de webmaster hulpmiddelen

Maak gebruik van het enorme aanbod aan gratis hulpmiddelen zoals Google Webmaster Hulpprogramma’s, blogs, Google video’s, Google Webmaster forum, Html-documentatie, …

2 Is er een SEO-nadeel bij het gebruik van responsive webdesign tov afzonderlijke mobiele url’s?


Er zijn verschillende manieren om uw website vlot toegankelijk te maken op zowel desktop als mobiele toestellen. 

2.1 Responsive webdesign

Deze oplossing zorgt er voor dat de website zich automatisch zal aanpassen aan de schermgrootte (resolutie) van het toestel, zonder dat bepaalde functionaliteiten verdwijnen. Meer informatie omtrent responsive webdesign vindt u hier.

2.2 Mobiele website

Een andere manier is het detecteren van het toestel waarmee de gebruiker uw website bezoekt en deze vervolgens door te sturen naar de mobiele versie van uw website (bv. m.website.be). Bij het opzetten van een mobiele website is het belangrijk om elke pagina te voorzien van een canonical url. Via deze canonical url laat u Google weten wat de voorkeur url voor deze pagina is. Werkt u met een mobiele website, dan dient elke pagina de canonical url van de desktopversie te bevatten.

Bv. de pagina contact van uw website:

    Desktop url:         www.website.be/nl/contact/

    Mobiele url:         m.website.be/nl/contact/ 

In de pagina m.website.be/nl/contact/ zal er een canonical url naar www.website.be/nl/contact/ moeten worden toegevoegd.

Indien u gebruik maakt van een mobiele website en geen canonical url’s voorziet, dan wordt (in theorie) de pagerank over deze twee pagina’s (www.website.be/nl/contact/ en m.website.be/nl/contact/) verdeeld wat een (klein) nadeel is voor de positie van deze pagina in de zoekresultaten.

Responsive websites beschikken slechts over één url per pagina, waardoor het instellen van canonical url’s overbodig wordt en de pagerank niet verdeeld wordt over verschillende pagina’s. Bijgevolg hoeft u zich geen zorgen te maken over de mogelijke SEO-nadelen.

3 DE GOUDEN REGEL VOOR METAOMSCHRIJVINGEN


In deze video behandelt Matt Cutts de vraag of het nodig is dat elke pagina voorzien wordt van een unieke metaomschrijving. Hij raadt aan om de belangrijkste pagina’s van uw website (homepage, diensten,…) te voorzien van een duidelijke en unieke metaomschrijving. Het is echter geen must om alle pagina’s te voorzien van een unieke metaomschrijving. Wel is het beter een pagina geen metaomschrijving te geven dan een niet unieke metaomschrijving. Met andere woorden, zorg dat u ofwel overal unieke metaomschrijvingen gebruikt, of voorzie helemaal geen metaomschrijvingen.

Hieronder vindt u de zeven resterende video's: 


Wenst u op de hoogte te blijven van het advies voor Google Webmasters?
Abonneer u dan op het Youtube-kanaal Google Webmasters

Om u beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als u verder surft op deze website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Onze privacy policy vindt u hier.